2019. május 9.

Milliárdos beruházás fejeződött be a Harkányi Gyógyfürdő II-es épületének felújításával 

Harkány Város Önkormányzata a magyar kormány 1818/2016.(XII.22.) határozatával egymilliárd forint összegű támogatást kapott a város turisztikai célú fejlesztéseinek megvalósítására. Ennek részeként a Harkányi Gyógyfürdő II-es épületének teljes rekonstrukciója valósulhatott meg. A beruházás kivitelezési munkálatai 2018. júliusában kezdődtek meg. A fejlesztéssel összesen 4900 négyzetméter terület újult meg, melyből az ünnepélyes átadó után a lehető legrövidebb időn belül 3000 négyzetméternyi részt a vendégek élvezhetnek.

A földszinten egy komplett wellness részleget alakítottak ki, két finn- és egy infraszaunával, továbbá egy gőzkabin, egy tepidárium, egy jakuzzi és két Kneipp -medence beépítésével. Megújult az étterem, felújították a vizes blokkokat, valamint az öltözőket, továbbá lift beépítésével akadálymentesítették az épületet. Az emeleten a vizesblokkok felújítása mellett tornatermet alakítottak ki, illetve a vendégek igényeit és kényelmét szem előtt tartva 120 nyugágy elhelyezésével bővítették a pihenőtereket is.

Szilágyi Tibor, a Harkányi Gyógyfürdő gazdasági igazgatója elmondta, a beruházást hosszas előkészítő, tervezői munka előzte meg, illetve ezek után egy még hosszabb közbeszerzési eljárást követően kezdődhetett csak meg a fejlesztés látványos része, a kivitelezés. A munkálatokat végző cég folyamatos kapcsolatban állt a Harkányi Gyógyfürdő Zrt-vel és a harkányi önkormányzattal, hogy minden a terveknek és az igényeknek megfelelően valósuljon meg, az építkezés közben felmerülő problémákat pedig mindig készséggel és rugalmasan kezelték.

„Figyelembe vettük és szem előtt tartottuk a vendégek igényeit. A fejlesztésekkel azt szeretnénk elérni, hogy az ősztől tavaszig tartó időszakban érkező vendégek számára is élménydús, emlékezetes és a lehető legkellemesebb legyen a harkányi fürdőben eltöltött idő” – mondta Marosi András, a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. igazgatóságának elnöke. Hozzátette, az új szaunavilág felszereltségét tekintve teljes mértékben megfelel a mai wellness trendeknek. Ezzel a szolgáltatás bővítéssel szeretnék idecsábítani azokat a vendégeket, akik a nyugat-európai normákat követő egészséges szaunakultúrát kedvelik. A jövőben kilenc szaunamester dolgozik majd itt, a szeánszokra pedig az igényektől függően napi 2-5 alkalommal is sor kerülhet.
A kormánytámogatásból finanszírozott fürdőfejlesztés várhatóan ősszel folytatódik az úgynevezett hármas medence rekonstrukciójával. A medencecsarnokban még több wellness és élményelem, két beltéri csúszda, sodrófolyosó, mászófal, családi csúszda, pezsgőfürdő, nyakzuhanyok, hidromasszázs fülke is épül majd. Emellett pedig 2020 végén kezdődhet a kültéri gyerekvilág megépítése is, melyet a beltéri gyermekvilág és gyermekmedence mellé, a csúszdák felé félkör alakban terveznek öt medencével és összesen mintegy 550 négyzetméternyi vízfelülettel. „A fürdő történetében történelmi jelentőségű beruházások előtt áll a város. A Harkányi Gyógyfürdő mai struktúrája 1967-1972 között épült, azóta felújítás igen, de jelentős építkezés nem történt. A következő években viszont még nagyobb beruházások várhatóak, ugyanis a kormány tavaly év végén további 3,820 milliárd forint támogatást szavazott meg a Harkányi Gyógyfürdő fejlesztésére” – mondta Baksai Endre Tamás, Harkány polgármestere. Ebből az összegből több mint 3,3 milliárd forintot infrastrukturális beruházásra, a fennmaradó 454 millió forintot pedig további beruházások előkészítésére fordíthat a város. A polgármester elmondta, a támogatásból egy új gyógyászati szárny, egy hullámmedence, új főbejárat, mediterrán medence, valamint új kabin-és pavilonsor kiviteli tervei, valamint többek között egy 50 méteres fedett sportuszoda megvalósíthatósági tanulmánya is elkészül.