Gyógykezeléseink 

 

Napjainkban szinte már mindenki küzd valamilyen mozgásszervi panasszal a mozgásszegény életmód és a túlsúly széleskörű elterjedtsége miatt. De azok sincsenek biztonságban ezektől a problémáktól, akik sokat és rendszeresen sportolnak, mivel az intenzív sport is jelentősen megterheli az ízületeket és azok idő előtti kopásához vezethet. 
A Harkányi Gyógyvíz mindkét esetben hatásos gyógymódot biztosít, mivel kéntartalma elősegíti a porcot alkotó kéntartalmú vegyületek ismételt felépülését, pótlását.
A sportolók esetén a kezelések nem csak a káros folyamatokat képesek lassítani, hanem sok esetben még a teljesítmény fokozásához is hozzájárulhatnak. A különböző traumák következtében létrejött gyulladások is gyorsabban enyhülnek a Harkányi Víz hatására, ezért, ha valaki túlhajtja magát egy edzésen, akkor akár egy-egy alkalommal végzett gyógyfürdőzés is elégséges lehet, hogy a nemkívánatos utóhatást blokkoljuk, vagy megszüntessük.
Ráadásul nem is kerül feltétlenül sokba, ha Harkányt választjuk a gyógyuláshoz, regenerációhoz.

A Harkányi Gyógyfürdő – mint Magyarország 12 gyógyhelyének egyike - szerződést kötött az Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (NEAK) így a társadalombiztosítás (tb) támogatásával számos szolgáltatást kedvezményes áron vehetnek igénybe vendégeink abban az esetben, ha már valamilyen mozgásszervi betegség megállapítható.

Jelenleg kilenc féle fizioterápiás gyógykezelést (természetes gyógymódokkal való orvoslást), valamint komplex csomagban fürdőgyógyászati ellátást támogat a társadalombiztosítás.

1. Támogatott, egyedileg is igénybe vehető kezelések:
- gyógyvizes gyógymedence használat (belépőjegy a Harkányi Gyógyfürdő gyógyászati részlegébe és az egész napos medencehasználat),- gyógyvizes kádfürdő
- iszappakolás
- szénsavas fürdő
- orvosi gyógymasszázs
- víz alatti vízsugármasszázs (Tangentor-kezelés)
- vízi csoportos gyógytorna

2. Támogatott, komplex gyógyászati ellátás keretein belül igénybe vehető szolgáltatások (maximum 4 különböző kezelést tartalmaz): 
- gyógyvizes gyógymedence használat (belépőjegy a Harkányi Gyógyfürdő gyógyászati részlegébe és az egész napos medencehasználat),
- száraz gyógytorna (csoportos, egyéni) vagy elektroterápiás kezelés (galván kezelések, iontoforézis, TENS, diadinamic, szelektív ingeráram, interferencia, mágnes kezelés, ultrahang) közül egy kötelezően választandó,
- szakorvos által javasolható kezelések közül (iszapkezelés, gyógymasszázs, víz alatti vízsugármasszázs, víz alatti csoportos gyógytorna, szénsavas fürdő) 2 kezelésfajta.


Ki jogosult az évi 2x15 TB által támogatott kedvezményes gyógykezelésre?
minden érvényes magyar TAJ-számmal rendelkező magyar állampolgár

Hogyan igényelhetők a támogatott kezelések a Harkányi Gyógyfürdőben?:
A komplex kezelést szakorvos állítja össze a betegségnek megfelelően. A komplex kezelést felírhatja:
- A Harkányi Gyógyfürdő szakorvosa (dr. Fekete Csilla) háziorvosi beutaló nélkül. Időpontot az alábbi telefonszámon lehet kérni: +36 72 580 880/201 mellék
- Háziorvosi beutalóval reumatológus, fizikoterápiás, ortopéd, mozgásszervi rehabilitációs, továbbá egyes esetekben traumatológus szakorvos írhatja fel. A kezelőlapon meg kell jelölni a Harkányi Gyógyfürdőt, mint kezelőhelyet.
Kérdés esetén hívjon minket, vagy írjon nekünk elérhetőségeink bármelyikén! +36 72 580 881, marketing@harkanyfurdo.hu

 

Szeretnénk Önöknek segítséget nyújtani abban, hogy hogyan tudják ellenőrízni a felírt receptjeik helyességét. A mellékelt videóban lépésről lépésre bemutatjuk, hogy miként kell kitölteni a receptet, és a hozzá tartozó kezelőlapot.

A videó első fele a normatív ellátásban részesülők számára, a második fele (4:08-tól) pedig a közgyógyellátási igazolvánnyal rendelkezők számára nyújt segítséget. A videót itt tudják megtekinteni.


Száraz és vízi gyógytorna
különböző okok miatt kialakult mozgáskorlátozottság csökkentését, sok esetben teljes megszüntetését segíti elő. A beteg testrész megfelelő tornáztatása, komoly szaktudással rendelkező gyógytornász segítségével történik. Hangsúlyt fordítunk arra, hogy az egyes mozdulat-sorokat, gyakorlatokat vendégeinknek úgy tanítsuk meg, hogy azokat otthon, egyedül is folytathassák. A gyógytorna lehet egyéni, csoportos, egyéni vízi torna és csoportos vízi torna.

Orvosi gyógymasszázs 
melynek során csökken az izmok kötöttsége, javul a vérellátás, fokozódik a gyulladásos folyamatokat fenntartó mediatorok elszállítása, ezért csökken a gyulladás, s így az izomfájdalom is. A hatás, speciális gyógytornával tovább növelhető. Ez a gyógyszolgáltatás orvosi vizsgálat nélkül is alkalmazható.Kezelés időtartama: 20 ill. 40 perc

Elektroterápia
mozgásszervi, rheumatikus betegségek gyógyítása során nélkülözhetetlen. Ultrahang, rekeszes galván, TENS-kezelés, magnetoterápia, iontophoresis, és ingeráram kezelések csökkentik a betegek fájdalmát és könnyítik meg mozgásukat.Kezelés időtartama: 10 perc

Lágylézerterápia
Modern fototerápiás eljárás, amely degeneratív és gyulladásos mozgásszervi betegségek esetében és sérülések, műtétek utáni kezelések során jó hatásfokkal alkalmazható.
Élettani hatásai: lúgosító hatású, elősegíti az oxigén erőteljesebb felhasználását. Fokozza a szöveti mikrocirkulációt, a helyi anyagcserét és regenerációt, gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású, görcsoldó és fájdalomcsillapító, növeli az immunrendszer védekezőképességét. Nincs mellékhatása, fájdalommentes. A lézer fény jól irányítható, és így kis felületre is fókuszálható.
Ellenjavallatok: lázas állapot, rosszindulatú daganat, festékes anyajegyek, terhesség, bőrbetegség, epilepszia, pajzsmirigy és egyéb endokrin mirigy besugárzása, alkoholos állapot, elmebetegség.
Kezelés időtartama: 10 perc

Tangentor (víz alatti vízsugár-masszázs)
az orvos által előírt testfelületen és módon a károsodott izmok vízsugárral történő ingerlésével igyekszik azok normális működését helyreállítani. Ez a gyógyszolgáltatás orvosi vizsgálat nélkül is alkalmazható.Kezelés időtartama: 15 perc.

Szénsavas fürdő
A vízben lévő kis buborékok stimulálják a páciens bőrfelszínhez közeli ereit. Emiatt megnő a bőr szén-dioxid telítettsége, a szénsav hatására kitágulnak az erek és nyugodtabbá válik a szívműködés, csökken a vérnyomás, javul a szövetek vérellátása. A légzőközpontot izgatja a szén-dioxid, amitől mélyebbé válik a légzés.Kezelés időtartama: max. 15 perc

Iszappakolás
melynek során a tartós hőhatáson túl, az iszapból a bőrön keresztül felszívódó biológiailag aktív anyagok gyógyhatása is érvényesül. A nagymértékű gyulladáscsökkentő hatás mellett, a nálunk alkalmazott eljárás különlegessége, hogy a steril természetes iszapot harkányi gyógyvízzel itatjuk át. Az iszapot filterbe csomagolva használjuk, mely vendégeink kényelmét szolgálja.Kezelés időtartama: 15 perc. 

A kezeléseket a beutaló kiállítását követő 30 napon belül el kell kezdeni. A beutaló 8 hétig érvényes, azonban, ha a kúrát a fürdővendég indokoltan, betegség miatt szakította meg, a beutaló érvényessége meghosszabbítható orvosi igazolással. A kúra befejezését követő három héten belül a fürdővendégnek az ellenőrző vizsgálat során át kell adnia a nála lévő kezelőlapot, a gyógyászati ellátást rendelő orvos részére. A beteg nem részesülhet addig újabb kúrában, ameddig az ellenőrző vizsgálaton nem jelenik meg, és a kezelőlapot nem adja át.

Száraz szénsav kezelés
Nem támogatott szolgáltatás. A felszívódó gáz hatására a bőr erek lokálisan kitágulnak, a kapilláris keringés fokozódik, a véráramlási sebesség nő. Ezeket a hemodinamikai változásokat kapillár-mikroszkópos vizsgálatok jól demonstrálják, de a perifériás érreakció a „fürdés” alatt az érintkező bőrfelületen szabad szemmel is látható. A bőr hajszálerein átáramló vérmennyiség növekedése gyors és látványos. A folyamat a kezelés 7-8. percében kezdőik és a 10-20. percben éri el a maximumot. A hatás a bőrön át felszívódó és a belélegzett CO2 következménye. A kezelés időtartama: max. 15 perc

Lymphdrainage
Nem támogatott szolgáltatás, csak orvosi beutalóval kérhető.Speciális masszázs, melyet a nyirokkeringés zavarai miatt kórosan megvastagodott végtagon végeznek, a nyirokkeringés javítása érdekében. Ezzel a speciális masszázs technikával lehetőség nyílik a lymphoedema eredményes kezelésére. Kezelés időtartama: 50 perc
A fürdő szakorvosai a fenti gyógyászati lehetőségek közül mindig a legmegfelelőbb kezeléskombinációt írják elő.

Ivókúra
Kénes Ásványvizek- Gyógyvizek belső alkalmazása„Bár hazánkban található kénes vizek viszonylag alacsony koncentrációval – 1 és 10mg/liter közti értékkel- rendelkeznek, ez az ivókúra szempontjából előnyös.
A nagyobb koncentrációjú kénes víz toxikus. A kénes víz önmagában nem fordul elő, így az ivókúra biológiai hatását meghatározzák az ásványvízben jelenlévő más - lényegesen nagyobb koncentrációban jelen lévő - kémiai elemek. Általában nagyobb mennyiségben konyhasót, alkáli- hidrogénkarbonátot és /vagy szénsavat tartalmaznak.

A kén legfőbb biológiai hatásai:
-az emésztőrendszer funkciójának növelése
-vasodilatatio, helyi anyagcsere-fokozódás
-vérnyomáscsökkenés
-az inzulintermelés fokozása vércukorszint csökkenést idéz elő,
-a porcok kéntartalom-csökkenésének pótlása
-a koleszterin érfalba való beépülésének gátlása
-a hideg kénes víz az epekiválasztást csökkenti, a meleg növeli

Javaslatok a kúrához:
Orvosi beutaló nem szükséges a kúra elvégzéséhez.
A kúra javasolt adagja 3x200ml éhgyomorra, idült gyulladás esetén 3x100ml is elegendő.
Kétséges esetben- a fokozatosság elvét figyelembe véve- célszerű a kúrát a csökkentett adaggal kezdeni.

Ellenjavallatok:
Abszolút ellenjavallatot képeznek a daganatos megbetegedések, valamint minden szervi és ízületi megbetegedés heveny állapota.