A Harkányi Gyógyfürdő - Magyarország 12 gyógyhelyének egyike - szerződést kötött az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP), így a társadalombiztosítás (tb) támogatásával számos szolgáltatás kedvezményes áron vehető igénybe abban az esetben, ha már valamilyen mozgásszervi betegség megállapítható.

Jelenleg kilenc fizioterápiás gyógykezelést (természetes gyógymódokkal való orvoslást): gyógyvizes gyógymedence használatot, gyógyvizes kádfürdőt, iszappakolást, szénsavas fürdőt, orvosi gyógymasszázst, víz alatti vízsugármasszázst, víz alatti csoportos gyógytornát, és a komplex fürdőgyógyászati ellátást támogat a társadalombiztosítás.

Komplex kezelés

A komplex ellátás évente két alkalommal vehető igénybe és a következő szoláltatásokat tartalmazza:

  • gyógyvizes gyógymedence használat (belépőjegy a Harkányi Gyógyfürdő gyógyászati részlegébe és az egész napos medencehasználat),
  • száraz gyógytorna (csoportos, egyéni) vagy elektroterápiás kezelés (galván kezelések, iontoforézis, TENS, diadinamic, szelektív ingeráram, interferencia, mágnes kezelés, ultrahang) közül egy kötelezően választandó,
  • szakorvos által javasolható kezelések közül (iszapkezelés, gyógymasszázs, víz alatti vízsugármasszázs, víz alatti csoportos gyógytorna, szénsavas fürdő) 2 kezelésfajta.

A komplex kezelést szakorvos állítja össze a betegségnek megfelelően. A komplex kezelést felírhatja:

  1. A Harkányi Gyógyfürdő szakorvosa (dr. Fekete Csilla) háziorvosi beutaló nélkül. Rendelési idő: hétfőtől –péntekig munkanapokon naponta 9:00 és 15:00 óra között. Előjegyzés nincs, vizsgálatra jelentkezni 14:30-ig lehet.
  2. Háziorvosi beutalóval reumatológus, fizikoterápiás, ortopéd, mozgásszervi rehabilitációs, továbbá egyes esetekben traumatológus szakorvos írhatja fel. A kezelőlapon meg kell jelölni a Harkányi Gyógyfürdőt, mint kezelőhelyet.

A kezeléseket a beutaló kiállítását követő 30 napon belül el kell kezdeni. A beutaló 8 hétig érvényes, azonban, ha a kúrát a fürdővendég indokoltan, betegség miatt szakította meg, a beutaló érvényessége meghosszabbítható orvosi igazolással. A kúra befejezését követő három héten belül a fürdővendégnek az ellenőrző vizsgálat során át kell adnia a nála lévő kezelőlapot, a gyógyászati ellátást rendelő orvos részére. A beteg nem részesülhet addig újabb kúrában, ameddig az ellenőrző vizsgálaton nem jelenik meg, és a kezelőlapot nem adja át. Egy kúra keretén belül a fenti gyógyászati ellátások közül legfeljebb négy különböző fajtára szólhat a beutaló, fajtánként legfeljebb 15, illetve 20 alkalomra.


Lymphdrainage

speciális masszázs, melyet a nyirokkeringés zavarai miatt kórosan megvastagodott végtagon végeznek, a nyirokkeringés javítása érdekében. Ezzel a speciális masszázs technikával lehetőség nyílik a lymphoedema eredményes kezelésére.

Kezelés időtartama: 50 perc

Gyógytorna

különböző okok miatt kialakult mozgáskorlátozottság csökkentését, sok esetben teljes megszüntetését segíti elő. A beteg testrész megfelelő tornáztatása, komoly szaktudással rendelkező gyógytornász segítségével történik. Hangsúlyt fordítunk arra, hogy az egyes mozdulat-sorokat, gyakorlatokat vendégeinknek úgy tanítsuk meg, hogy azokat otthon, egyedül is folytathassák. A gyógytorna lehet egyéni, csoportos, egyéni vízi torna és csoportos vízi torna.

Gyógymasszázs

melynek során csökken az izmok kötöttsége, javul a vérellátás, fokozódik a gyulladásos folyamatokat fenntartó mediatorok elszállítása, ezért csökken a gyulladás, s így az izomfájdalom is. A hatás, speciális gyógytornával tovább növelhető. Ez a gyógyszolgáltatás orvosi vizsgálat nélkül is alkalmazható.

Kezelés időtartama: 15 ill. 30 perc

Elektroterápia

mozgásszervi, rheumatikus betegségek gyógyítása során nélkülözhetetlen. Ultrahang, rekeszes galván, TENS-kezelés, magnetoterápia, iontophoresis, és ingeráram kezelések csökkentik a betegek fájdalmát és könnyítik meg mozgásukat.

Kezelés időtartama: 10 perc

Tangentor (víz alatti vízsugár-masszázs)

az orvos által előírt testfelületen és módon a károsodott izmok vízsugárral történő ingerlésével igyekszik azok normális működését helyreállítani. Ez a gyógyszolgáltatás orvosi vizsgálat nélkül is alkalmazható.

Kezelés időtartama: 10 perc

Szénsavas fürdő

A vízben lévő kis buborékok stimulálják a páciens bőrfelszínhez közeli ereit. Emiatt megnő a bőr szén-dioxid telítettsége, a szénsav hatására kitágulnak az erek és nyugodtabbá válik a szívműködés, csökken a vérnyomás, javul a szövetek vérellátása. A légzőközpontot izgatja a szén-dioxid, amitől mélyebbé válik a légzés.

Kezelés időtartama: max. 20 perc

Iszapkezelés

melynek során a tartós hőhatáson túl, az iszapból a bőrön keresztül felszívódó biológiailag aktív anyagok gyógyhatása is érvényesül. A nagymértékű gyulladáscsökkentő hatás mellett, a nálunk alkalmazott eljárás különlegessége, hogy a steril természetes iszapot harkányi gyógyvízzel itatjuk át. Az iszapot filterbe csomagolva használjuk, mely vendégeink kényelmét szolgálja.

Kezelés időtartama: 20 perc

Száraz szénsav kezelés

A felszívódó gáz hatására a bőr erek lokálisan kitágulnak, a kapilláris keringés fokozódik, a véráramlási sebesség nő. Ezeket a hemodinamikai változásokat kapillár-mikroszkópos vizsgálatok jól demonstrálják, de a perifériás érreakció a „fürdés” alatt az érintkező bőrfelületen szabad szemmel is látható. A bőr hajszálerein átáramló vérmennyiség növekedése gyors és látványos. A folyamat a kezelés 7-8. percében kezdőik és a 10-20. percben éri el a maximumot. A hatás a bőrön át felszívódó és a belélegzett CO2 következménye.Kezelés időtartama: max. 20 perc

A fürdő szakorvosai a lehetőségek közül mindig a legmegfelelőbb kezeléskombinációt írják elő.

Ivókúra

Kénes Ásványvizek- Gyógyvizek belső alkalmazása

„Bár hazánkban található kénes vizek viszonylag alacsony koncentrációval – 1 és 10mg/liter közti értékkel- rendelkeznek, ez az ivókúra szempontjából előnyös.
A nagyobb koncentrációjú kénes víz toxikus. A kénes víz önmagában nem fordul elő, így az ivókúra biológiai hatását meghatározzák az ásványvízben jelenlévő más - lényegesen nagyobb koncentrációban jelen lévő - kémiai elemek. Általában nagyobb mennyiségben konyhasót, alkáli- hidrogénkarbonátot és /vagy szénsavat tartalmaznak.”

A kén legfőbb biológiai hatásai:
-az emésztőrendszer funkciójának növelése
-vasodilatatio, helyi anyagcsere-fokozódás
-vérnyomáscsökkenés
-az inzulintermelés fokozása vércukorszint csökkenést idéz elő,
-a porcok kéntartalom-csökkenésének pótlása
-a koleszterin érfalba való beépülésének gátlása
-a hideg kénes víz az epekiválasztást csökkenti, a meleg növeli

Javaslatok a kúrához:
A kúra adagja 3x200ml éhgyomorra, idült gyulladás esetén 3x100ml is elegendő.
Kétséges esetben- a fokozatosság elvét figyelembe véve- célszerű a kúrát ezzel a csökkent adaggal kezdeni.

Ellenjavallatok:
Abszolút ellenjavallatot képeznek a daganatos megbetegedések, valamint mondhatni valamennyi szervi és ízületi megbetegedés heveny állapota.